Intervju: [ PROTOTIPIRANJE ] doc dr. Aleš Hančič: “Pot do končnega izdelka je dolgotrajna, vendar na koncu bogato poplačana.”

Doc dr. Aleš Hančič je direktor TECOS Razvojnega centra orodjarstva Slovenije. Ima že več kot 20 let izkušenj na področju raziskav, vodenja raziskovalnih projektov, razvoja ter vodenja organizacije. Svojo poklicno pot je začel kot asistent na Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani. V letu 2005 se je pridružil TECOS-u, najprej kot mladi raziskovalec, nato kot Direktor za raziskave in razvoj. Leta 2013 je bil imenovan za direktorja TECOS-a, katerega ga vodi še sedaj. Zadnja leta kot docent predava tudi na Visoki šoli za proizvodno inženirstvo v Celju.

Je strokovnjak na področju vodenja delovnih procesov, procesiranja polimernih materialov in razvoja bio-kompozitnih materialov, predvsem pa se je v zadnjih letih posvetil vodenju podjetja, človeških resursov, proizvodnih procesov ter upravljanju grozdov. Je avtor ali soavtor več kot 70 znanstvenih ali strokovnih del ter je do sedaj vodil več kot 40 mednarodnih raziskovalno-razvojnih projektov (FP7, H2020, ERA-Net, EUREKA, Interreg, i3 ipd.)

V intervjuju, ki ga lahko preberete spodaj je doc dr. Aleš Hančič poudaril ključno vlogo prototipiranja pri razvoju novih izdelkov, izpostavil pomembnost sodelovanja z ekipo in naročniki ter predstavil izzive in priložnosti, s katerimi se soočajo razvojna podjetja v Sloveniji. Za prihodnost prototipiranja je napovedal večjo dostopnost tehnologij ter vključitev umetne inteligence. Mladim podjetnikom je svetoval, naj vztrajajo na svoji poti. Znanje bo delil tudi na dogodku: Prototipiranje: Od ideje do prototipa in redne proizvodnje, v torek 23. aprila 2024 v Inkubatorju Savinjske regije.

Prijave na dogodek: https://forms.gle/PPUJkBzFV5zsToWr5

Čez nekaj dni boste gost na predavanju o prototipiranju, ki se bo odvilo v Inkubatorju Savinjske regije v Celju. Zakaj je prototipiranje pomembno?

Proces prototipiranja je pri razvoju novega izdelka izjemno pomemben, saj nam z uporabo sodobnih tehnologij omogoča hitro in stroškovno učinkovito odpravo napak na izdelku samem, pa tudi izzivov, do katerih lahko pride pri proizvodnji. Prototipiranje razvojnim ekipam omogoča potrditev idej, zgodnje prepoznavanje težav, zbiranje povratnih informacij uporabnikov, zmanjšanje nesporazumov in prihranek stroškov. To je ključni korak pri zagotavljanju, da končni izdelek izpolnjuje predvidene cilje in potrebe uporabnikov. Cilj prototipiranja je izdelati popolnoma funkcionalen prototip oz. vzorec izdelka.

Komu je dogodek še posebej namenjen?

Dogodek je namenjen predvsem laični javnosti, predvsem posameznikom, ki sami nimajo dovolj tehničnega znanja, kako bi svoje ideje in inovacije spravili od idejo do začetka proizvodnje.

Kako se sploh lotiti razvoja izdelka, da pridemo do faze prototipiranja?

Na začetku je vedno ideja, ki jo moramo seveda ustrezno razviti, temu sledi raziskava trga, da vidimo, ali trg sploh potrebuje našo idejo oz. izdelek ter ali niso na trgu že podobni izdelki, ki bi bili konkurenčni našemu. Temu sledi načrtovanje, od začetnih skic do računalniškega modeliranja, šele nato pa se lahko lotimo prototipiranja.

Kako se spopadate s situacijami, ko se vaši prototipi razlikujejo od pričakovanj ali zahtev naročnika?

Vsekakor je sprotna komunikacija ključ do uspeha, tako najprej poskušamo prototip izgraditi virtualno, torej v računalniku, in v tej fazi v največji možni meri vključiti naročnika. Tako ga lahko sproti opozorimo na vse morebitne izzive in potrebne prilagoditve, da je prototip sploh mogoče izdelati. Na ta način večjih presenečenj, ko je prototip izdelan, po navadi sploh ni.

Kako sodelujete s člani ekipe in drugimi deležniki pri ustvarjanju in ocenjevanju prototipov?

Ključ do uspeha je sodelovanje in komunikacija, tako med ekipo razvojnikov kot tudi s kupcem, saj le tako lahko pridemo do zadovoljivega končnega rezultata. Predvsem je zelo pomembno, da že na začetku definiramo vse ključne parametre, v okviru katerih potem naprej gradimo izdelek. Tako se lahko sproti porajajo nove ideje ter izboljšave, kakšna rešitev pa je lahko popolnoma drugačna od začetnih idej, kar lahko na koncu privede do še boljšega izdelka od prvotnih pričakovanj.

Kako obravnavate tehnične izzive pri izdelavi prototipov, zlasti glede na omejitve časa in proračuna?

Predvsem je potrebno naročniku predstaviti, kakšne so tehnične ovire in fizikalne omejitve, ki jih je potrebno premagati oz. upoštevati, da dosežemo končne rešitve. Pri tem je zelo pomembno, da se naročniku predstavi tudi zaprta finančna konstrukcija projekta, ki vključuje tako ure dela razbojnikov, materialne stroške ter seveda samo izdelavo prototipa oz. izdelavo orodij za redno proizvodnjo. Žal se velikokrat zgodi, da ti stroški presegajo zmožnosti naročnika, tako da potem velikokrat skušamo naročniku pomagati pri zbiranju sredstev ter iščemo možnosti, ali je mogoče za razvoj pridobiti tudi nepovratna sredstva na različnih nacionalnih in/ali mednarodnih razpisih.

Kaki bi ocenili stanje razvojnih podjetij v Sloveniji? Se dovolj pozornosti in sredstev namenja razvoju in inovacijam?

Stanje razvojnih podjetij je v Sloveniji zelo dobro, saj se praktično vsa podjetja, pa naj bodo to dobavitelji večjim koncernom ali podjetja, ki delajo končne produkte, neprestano ukvarjajo z razvojem in izboljšavami tako svojih izdelkov kot tudi procesa proizvodnje. To omogoča zmanjšanje stroškov ter bolj trajnostno proizvodnjo. Še vedno pa smo v primerjavi z bolj razvitimi državami v zaostanku na področju start-upov ter s tem prodajo lastnih izdelkov, ki bi ustvarjali res visoko dodano vrednost.

Kako vidite prihodnost prototipiranja in kakšne nove pristope ali tehnologije pričakujete v tem področju v prihodnjih letih?

Tehnologije prototipiranja so v zadnjih letih doživele neverjeten razcvet, predvsem na področju aditivnih tehnologij. V prihodnosti pričakujem predvsem še večjo cenovno dostopnost takšnih prototipov, najverjetneje pa lahko v naslednjih 10 letih pričakujemo tudi vključitev umetne inteligence, ki bo pomagala pri samem razvoju izdelka ter njegovem modeliranju.

In za konec vas prosimo še za kakšen nasvet za mlade podjetnike oz. vse, ki še razmišljajo o razvoju lastnega izdelka…

Predvsem bi jih spodbudil, naj vztrajajo na svoji poti in se ne vdajo na začetnih ovirah, saj je pot do končnega izdelka dolgotrajna, vendar na koncu bogato poplačana.

Prijave na dogodek: https://forms.gle/PPUJkBzFV5zsToWr5