Kako odpreti trgovino Etsy (in dejansko prodajati izdelke)

Če je v vas vsaj malo umetniške žilice in ste oblikovalec, rokodelec, umetnik ali zbiratelj verjetno že poznate Etsy. Mednarodna platforma nudi dom precej spletnim ponudnikom za rokodelske izdelke ali pletenine za fini nakit in še vse vmes.

Če ste vedno želeli svojo strast spremeniti v posel je Etsy popolno mesto za to. Kako odpreti lastno trgovino in dejansko začeti prodajati?

Kaj je Etsy?

Prodajna spletna platforma, ki je bila ustanovljena 2005 kot nekakšen spletni obrtni sejem – platforma za e-trgovino, polna ročno izdelanih in starinskih izdelkov. Danes ima Etsy več kot  milijonov oglasov. Če iščete nekaj edinstvenega, to lahko najdete na Etsyju.

Predno odprete svojo trgovino na Etsyju se vprašajte, če je vaš izdelek smiselno prodajati na tej platformi. Tukaj je dom ročno izdelanih in vintage izdelkov. Ročno pomeni več stvari, predvsem pa pomeni nekaj kar ste sami oblikovali ali ustvarili. Lahko ste oblikovali samo design in ga lahko digitalno prodajate dalje. Številni prodajalci prodajajo digitalne izdelke, kot so modeli in vzorci, ki jih ljudje lahko prenesejo takoj na svoj računalnik. Sploh ni nujno, da je izdelek fizičen. Pomembno je, da ste to sami ustvarili.

Pomembno je, da najprej opravite raziskavo, da ugotovite, kakšno vrsto izdelkov ali storitev bi želeli ponuditi svojim strankam. Raziskava vam bo pomagala pridobiti vpogled v trg, konkurenco in potrebe vaše ciljne skupine. Ko boste pridobili ustrezne informacije, lahko nadaljujete s postopkom vzpostavitve osnovne blagovne znamke. Pri tem je pomembno, da blagovno znamko poimenujete na način, da bo održala vaše izdelke, vrednote in cilje. Izberite unikatno ime, ki bo privlačno in prepoznavno.

Naslednji korak je ustvarjanje logotipa, ki bo predstavljal vašo blagovno znamko. Logotip naj bo estetsko privlačen, hkrati pa odseva identiteto in vrednote vašega podjetja. Poleg logotipa je pomembno tudi ustvariti naslovno fotografijo, ki bo služila kot vizualni element za predstavitev vašega podjetja. Izberite sliko, ki je povezana z vašimi izdelki ali storitvami ter privlačna za vašo ciljno skupino.

Kako odpreti trgovino Etsy?

Najprej si ustvari račun na platformi Etsy. Nato ustvarite svoj prvi oglas, ki naj vključuje kakovostne fotografije vaših izdelkov. Fotografije naj bodo dobro osvetljene in jasne, da bodo privabile pozornost kupcev. Po potrebi uporabite tudi video posnetke. Svojemu oglasu dodajte naslov, ki naj opiše izdelek na jedrnat način. Izberite ustrezno kategorijo za svoj izdelek, da ga bodo kupci lažje našli. Dodajte opis izdelka, ki podrobno opisuje njegove značilnosti, uporabo in druge pomembne informacije. Vključite ključne besede, ki so povezane z vašim izdelkom, da bo lažje doseči ciljno občinstvo. Nastavite ceno svojega izdelka, pri čemer upoštevajte stroške proizvodnje, konkurenčne cene in želeni dobiček. Če je potrebno, dodajte različice izdelka, na primer različne velikosti, barve ali materiale.

Čas je, da se pripravite na začetek sprejemanja naročil: ustvarite si profil za pošiljanje izdelkov, da boste imeli vse potrebne podatke o dostavi. Navedite informacije o načinih plačila, ki jih boste sprejemali od kupcev. Preverite in posodobite svoje račune, povezane s plačilom, da boste lahko brez težav prejeli plačila za prodane izdelke.

Da bi izboljšali svoje poslovanje na Etsyju, upoštevajte naslednje nasvete:

Ustvarite trgovino, ki je prijazna do kupca. Poskrbite, da bodo vaše slike privlačne, opisi natančni in da boste ponudili odlično storitev strankam. Vzemite si čas za ustvarjanje podrobnejših naslovov za vsak izdelek, da bodo kupci lažje našli točno tisto, kar iščejo. Bodite pozorni na opise izdelkov. Uporabite ustrezne ključne besede in opišite značilnosti izdelka na način, ki bo pritegnil potencialne kupce.

Sedaj ko imate informacije o tem kako odpreti svojo Etsy trgovino vam bomo v naslednjem članku podali nasvete za optimizacijo vaše trgovine na platformi Etsy.

Pripravila: Saša Lavrič

Datum objave: 26.6.2023