DALL-E – riše slike na vaš ukaz in spreminja prihodnost umetnosti

Spoznajte novo tehnologijo, ki združuje jezik in slike. V podjetju OpenAI so raziskovalci razvili tehnologijo, ki vam omogoča ustvarjanje digitalnih slik preprosto z opisovanjem tega, kar želite videti. Orodje se imenuje DALL-E v poklon WALL-E animiranem filmu o avtonomnem robotu iz leta  in Salvadorju Daliju, nadrealističnem slikarju.

Orodje, ki ga je dve leti razvijala skupina sedmih raziskovalcev zagotavlja nove bližnjice in nove ideje pri ustvarjanju in urejanju digitalnih slik. Toda za mnoge strokovnjake je DALL-E zaskrbljujoč, saj bi ga lahko uporabili za vse vrste ponaredkov, zavajajoče fotografije in videoposnetke.

Pred pol desetletja je vodilni laboratorij za umetno inteligenco zgradil sisteme, ki bi lahko identificirali predmete na digitalnih slikah in celo samo ustvarili slike. Nekaj let kasneje so zgradili sisteme s pisnim jezikom, ki povzema članke, odgovarja na vprašanja, piše objave. Sedaj so združili te tehnologije in ustvarili novo orodje DALL-E, ki je korak naprej in žonglira med jezikom in slikami in v nekaterih primerih celo dojame razmerje med obema.

DALL-E raziskovalci umetne inteligence imenujejo nevronska mreža, ki je matematični sistem, ohlapno modeliran na omrežju nevronov v možganih. Nevronska mreža se uči spretnosti z analizo velikih količin podatkov. Na primer, z odkrivanjem vzorcev na tisočih fotografijah avokada se lahko nauči prepoznati avokado. DALL-E išče vzorce, medtem ko analizira na milijone digitalnih slik in besedilnih napisov, ki opisujejo, kaj posamezna slika prikazuje. Na ta način se nauči prepoznati povezave med slikami in besedami.

Ko nekdo opiše sliko za DALL-E, ustvari nabor ključnih funkcij, ki jih ta slika lahko vključuje. Ta značilnost je lahko črta na robu mize ali pa oblaček na ušesu živali. Čeprav DALL-E pogosto ne razume, kaj je nekdo opisal, in včasih pokvari sliko, ki jo ustvari, OpenAI še naprej izboljšuje tehnologijo.

Strokovnjaki opozarjajo da moramo vedeti, da slike ki jih vidimo na spletu morda niso resnične, zato mora biti prisotna tudi komponenta dvoma.

Tudi pri nas v inkubatorju smo ga uporabili in preizkušali neomejene možnosti. Spodaj prikazujemo nekaj primerov opisov in nato generirane slike. Možnosti so neskončne, kakor vaša domišljija. Opisi so napisani v angleščini, saj v tem jeziku deluje aplikacija.

Opis:

  • Pixar style 3D render of a baby giraffe, standing on moon and sitting on a chair (3D upodobitev mladiča žirafe v slogu Pixar, ki stoji na luni in sedi na stolu)
  • “An oil painting of a compass flying machine from the renaissance, Gorgeous digital painting, amazing art, artstation 3, realistic” (“Oljna slika letalne naprave s kompasom iz renesanse, čudovita digitalna slika, neverjetna umetnost, artstation 3, realistično”)
  • “French palace gardens and towers, oil painting, trending in artstation, anime” (“Vrtovi in stolpi francoske palače, oljna slika, trendi v artstationu, anime”)
  • A digital illustration of glowing mushrums beside a pond, detailed (Digitalna ilustracija žarečih gob ob ribniku, podrobna)
  • a pencil drawing a group of people eating fish in alice in wonderland (slika narisana z svinčnikom, skupina ljudi ki jedo ribe v slogu alica v čudežni deželi).

Pripravila: Iva Ana Virant

Datum objave: 27.3.2023