Samostojna podjetniška pot: »Vstop na trg – od ideje do produkta«

Pogovarjali smo se z Danielo Bervar Kotolenko, predavateljico in še kaj, ki prihaja k nam v goste in pravi da je v življenju tako kot na podjetniški poti – večkrat ko padeš, bolj si cenjen, ko se pobereš. Pomembno je vztrajati in se učiti iz neuspehov, saj je to pot do uspeha.

Poleg zavzetosti in motivacije je bistvena tudi radovednost in sistematično raziskovanje, da bi lahko prepoznali svoje poslanstvo. Glavni cilj ne sme biti zgolj finančna nagrada. Začetna faza vključuje navdušenje za določeno idejo ali področje, nato pa je potreben izjemen trud, da se ta zamisel realizira. Podjetnik se opisuje kot vizionar, ki aktivno ustvarja in uvaja nove koncepte. Pri tem doživlja tudi občutek adrenalina. Ključni dejavnik, ki odloča o usodi podjetnika, je njegov pogum.

Trend spodbujanja samostojne podjetniške poti je odziv na naraščajočo brezposelnost med mladimi. Daniela pravi da rada spodbuja samozavest mladih, da se odločijo za podjetništvo in si rečejo: “Imam potencial, bom poskusil in ustanovil podjetje.” Pomembno je premagati tradicionalno miselnost, ki spodbuja zgolj pridobivanje službe in pridno delo, saj to vodi v iskanje varnosti. Mlade je treba spodbujati k sprejemanju tveganja in izkoriščanju raznovrstnih priložnosti. Želi si čim več tega poguma, a treba je tudi gojiti kulturo, da je normalno, da se po padcu pač poberemo in gremo dalje. Pri nas se te neuspeh drži za vedno, v ZDA pa velja, da večkrat ko si padel, večkrat si se pobral, bolj te bodo podpirali in pisali o tebi, ko ti bo uspelo. To je tam običajno, pri nas pa se neuspeha še vedno bojimo.

Pred vstopom na trg s produktom, je bistveno, da razvijemo inovativno idejo. Morda že imamo koncept, vendar lahko zaradi pomanjkljive komunikacije in slabe dinamike med vodstvom ter zaposlenimi, delo postane rutinsko, brez dodane vrednosti. Ključno je, da delovna organizacija omogoči prostor za izražanje inovativnosti, kreativnosti ter znanja zaposlenih. Vodstvo bi moralo aktivno spodbujati sodelavce k izražanju lastnih idej in prispevku. Vsak lastnik ali vodja bi moral iskati načine, kako maksimalno izkoristiti potenciale svojega kolektiva ter jim omogočiti ustvarjalno okolje za delo.

Če želite izvedeti več o Danieli in o njeni poslovni poti ter se hkrati še naučiti kako ideje prenesti na trg se nam pridružite na naši delavnici katera bo strukturirana skladno s fazami, ki zaznamujejo potek v mnogih vidikih življenja. V začetni fazi bo Daniela predstavila eno izmed svojih podjetniških poti, ki bo služila kot primer dobre prakse. Nadaljnji del delavnice pa se bo osredotočil na strokovno obravnavo procesa uvedbe ideje na trg. Poglobili se bomo v analizo postopkov, ki so ključni pri preoblikovanju ideje v konkurenčen izdelek ali storitev. Vsak korak dogodka je zasnovan tako, da udeležencem omogoča uporabo pridobljenega znanja na njihovih konkretnih podjetniških izzivih skozi praktične vaje, delo v skupinah in individualne razprave. Naša delavnica ‘Vstop na trg – od ideje do produkta’, ki se bo odvijala pri nas v Inkubatorju Savinjske regije v torek, 19. marca 2024 je oblikovana posebej za start up podjetnike, ki želijo razviti strategije, ki jim bodo omogočile premik od koncepta do izdelka, in se uspešno uveljaviti na trgu.

Več o predavateljici:

Daniela Bervar Kotolenko je podjetnica, ustanoviteljica več podjetij, govorka, agilna coachinja in ScrumMaster® facilitatorka. Njena strast so agilne metode dela in vitke inovacije. S svojim širokim znanjem napredne prodaje, marketinga prihodnosti, najrazličnejših metod vodenja, coachinga, digitalnih vsebin, psiholoških pristopov in psihometrije podjetjem pomaga pri njihovi transformaciji in krepi agilne in inovativne vodje. Danes je lastnica blagovne znamke Edutrain.me. (So)ustanoviteljica večih podjetij in uspešnih blagovnih znamk v Sloveniji, med drugimi: 1nadan.si, CorpoHub, Edutrain.me, Cotrugli Slovenija, BIC, Center Poslovne inteligence, CPS

Leadership & Soft skills trainer, coach, workshop facilitator, entrepreneur

Best of SLO 2024 Business Keynote Speaker finalist

Pripravila: Iva Ana Virant, podjetniška mentorica

Datum: 18.3.2024

SPOT svetovanje Savinjska (Inkubator Savinjske regije)

Projekt » Podporno okolje 2023-2025 SPOT Svetovanje Savinjska«