Microsoft Copilot – vaš junior asistent

Umetna inteligenca je postala nepogrešljiv del tako poslovnega kot zasebnega življenja, ne glede na to, ali smo na to pripravljeni ali ne. V preteklem desetletju je doživela izjemno evolucijo – od prvih konceptov o strojih, ki lahko posnemajo človeško razmišljanje, do sodobnih naprednih sistemov, ki zmorejo analizirati obsežne količine podatkov in se samostojno učiti. Razvoj tehnologij, kot so nevronske mreže in strojno učenje, je omogočil vključitev umetne inteligence v naš vsakdan. Ta tehnologija ima velik potencial, ki ga lahko izkoristimo, če se lotimo izzivov na pravilen način.

Med vsemi tehnologijami nas je umetna inteligenca pritegnila najhitreje. V samo dveh mesecih je ChatGPT pridobil 100 milijonov uporabnikov. Ni le orodje, temveč predstavlja prelom v pristopu k strojnemu učenju (ML – machine learning) in umetni inteligenci (AI – artificial intelligence).

Microsoft se je odločil konkurirati Chat GPT s Copilotom, predstavljenim v obliki chata na bing.com. Kljub temu konkurenčno dejanje ni bistveno vplivalo na število uporabnikov brezplačne in plačljive različice Chat GPT, dokler ni Microsoft izvedel nadgradnje v obliki mobilne aplikacije Copilot. Trenutno uradna različica Copilot PRO še ni na voljo v Sloveniji.

Microsoft Copilot je najnovejša pridobitev v družini Microsoftovih produktov, ki združuje moč umetne inteligence z orodji Office. Njegov temeljni namen je delovati inteligentni asistent, ki vam pomaga pri vsakodnevnih nalogah. Oglejte si njihov predstavitveni video. https://www.youtube.com/watch?v=S7xTBa93TX8&feature=youtu.be

Po besedah Microsofta bo Copilot optimiziral sodobne delovne tokove, izboljšal učinkovitost in povečal produktivnost v vseh poslovnih okoljih. Predsednik in izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella, je celo opisal to orodje kot naslednji ključni korak v računalniški produktivnosti.

Microsoft trdi, da vam lahko Copilot prihrani čas, izboljša produktivnost in omogoči uporabnikom, da se osredotočijo na najpomembnejše vidike svojega dela.

Copilot obljublja, da bo pri vas sprostil ustvarjalnost, saj vam bo prihranil čas v ustvarjalnem procesu v Wordu, naredil čudovite predstavitve v PowerPointu, analiziral trende in ustvarjal vizualizacije podatkov v Excelu. Copilot v Outlooku povzame dolgo e-pošto in predlaga odgovore, medtem ko Copilot v Teamsih povzema ključne točke razprav ter v realnem času predlaga naloge med sestanki. Copilot v Power Platformi avtomatizira ponavljajoče se naloge, ustvarja klepetalne robote in ideje spreminja v delujoče aplikacije v nekaj minutah.

Ključne prednosti Micfosoft Copilota

  • Integracija z Microsoft 365: Copilot se popolnoma integrira z vsemi orodji v paketu Microsoft 365, kar omogoča nemoten prehod med aplikacijami.
  • Napredna analiza podatkov: Ne glede na to, ali delate v Wordu, Excelu ali PowerPointu, Copilot analizira vaše delo in predlaga izboljšave.
  • Samodejno učenje: Sistem se nenehno uči iz vaših interakcij in postaja sčasoma še bolj učinkovit.
  • Varnost na prvem mestu: Vsa obdelava podatkov poteka znotraj vašega Microsoft 365 okolja, kar zagotavlja najvišjo stopnjo varnosti.

Seveda pa Copilot ni brezplačen v takšnem obsegu, da bi prinesel resnično vrednost. Brezplačna različica omogoča dostop do osnovnih funkcionalnosti, medtem ko za uporabo naprednih funkcij v orodjih, kot so Word, PowerPoint ali Teams, potrebujete plačljivo naročnino v višini med 20 in 30 dolarji na mesec.

Podpredsednik za oblikovanje in raziskave pri Microsoftu, g. Friedman, izpostavlja, da je ob vsakem novem tehnološkem napredku ključno upoštevati tako priložnosti kot tudi izzive, ki jih prinaša. Prepričani so, da bo uvajanje umetne inteligence dolgoročno ustvarilo nove priložnosti za zaposlitev ter v kratkem obdobju povečalo zadovoljstvo pri delu. Pričakujejo, da bo ta tehnologija spremenila naravo številnih delovnih mest in ustvarila nova delovna mesta, ki prej niso obstajala. Zato je izjemno pomembno opolnomočiti posameznike in graditi na skupnem sistemu oblikovanja.

Ugotovitve analize Mednarodnega denarnega sklada so presenetljive: skoraj 40 odstotkov svetovnih delovnih mest je izpostavljenih umetni inteligenci.

Evropska unija načrtuje uvedbo obsežnih predpisov o umetni inteligenci, ki bodo najverjetneje imeli vpliv na trge po vsem svetu. V definiciji umetne inteligence Evropski parlament opredeljuje kot programsko opremo, ki lahko “za določen niz ciljev, ki jih določi človek, ustvari rezultate, kot so vsebina, napovedi, priporočila ali odločitve, ki vplivajo na okolja, s katerimi sodelujejo”. Primeri take “generativne” umetne inteligence vključujejo ChatGPT in DALL-E, ki se učita iz obsežnih podatkovnih nizov, kot so spletna besedila in slike, da ustvarita vsebino, ki se zdi, kot da jo je ustvaril človek.

Dogovor predvideva, da morajo osnovni modeli, kot sta jezikovni model ChatGPT in modeli za splošne namene GPAI, izpolnjevati zahteve glede preglednosti, preden pridejo na trg. To vključuje pripravo tehnične dokumentacije ter uskladitev z evropsko zakonodajo o avtorskih pravicah in širjenje podrobnih povzetkov o vsebini, ki se uporablja za izobraževanje.

Na delavnici z naslovom “Napredna uporaba Chat GPT-ja,” ki bo potekala v četrtek, 22.2.2024, bomo razpravljali o učinkoviti uporabi umetne inteligence pri delu. Predavatelj Peter Mesarec bo podrobneje obravnaval delovanje Chat GPT, osvetlil njegove prednosti in omejitve, ter odgovarjal na pomembna vprašanja v zvezi z integracijo te tehnologije v delovne procese.

Pripravila: Iva Ana Virant, podjetniška mentorica

Datum: 5.2.2024

SPOT svetovanje Savinjska (Inkubator Savinjske regije)

Projekt » Podporno okolje 2023-2025 SPOT Svetovanje Savinjska«