Vaš uspeh ni odvisen samo od vas, ampak tudi od moči vaše mreže

Intervju: Boško Praštalo

  • Zakaj mreženje? Kako vas je pot pripeljala do mreženja?

Mreženje je prišlo do mene kot nekakšno presenečenje. Ko sem začel samostojno podjetniško pot, so moje edine možnosti za poslovni razvoj vključevale aktivno spoznavanje novih ljudi. To je bilo zame naravno, a sem kmalu opazil, da drugi ljudje to opažajo kot posebno veščino. Sprva sem to podcenjeval, saj sem mislil, da je to nekaj, kar vsi počnejo. Toda resnica je, da je mreženje več kot le klepetanje z ljudmi; gre za gradnjo odnosov, ki imajo vrednost in pomen.

  • Se tudi vam zdi, da mreženje prevečkrat smatramo kot “samoumevno”?

Definitivno. Mreženje je povsod okoli nas, a pogosto ne opazimo njegovega pravega pomena. Vsakodnevni pogovori, od družinskih do profesionalnih, so del mreženja. Ključni problem je, da mnogi ne razumejo strateškega pomena mreženja. Ne gre le za bežno pozdravljanje, temveč za razvijanje globljih povezav in iskanje smiselnih priložnosti za sodelovanje.

  • Kako konkretno je vam mreženje pomagalo na poslovni in osebni poti?

Mreženje je ključno za vse, kar sem danes. Vsak uspeh, vsaka priložnost, ki sem jih imel, je bila posledica odnosov, ki sem jih vzpostavil. Od nasvetov, ki sem jih dobil doma, do podpore sosedov in težkih trenutkov zaradi toksičnih odnosov – vse to je oblikovalo mojo pot. Vsak odnos, bodisi dober ali slab, je prispeval k temu, da sem danes tam, kjer si želim biti.

  • Kaj bi svetovali podjetnikom, ki so na začetku svoje poslovne poti? Kateri so prvi koraki na poti k mreženju?

Moj nasvet začetnikom je, da izbirajo zaupanja vredne osebe za svojo mrežo. Pomembno je, da ste izbirčni glede tega, kdo bo vaš mentor, svetovalec, sodelavec ali poslovni partner. Vaš uspeh ni odvisen samo od vaših lastnih sposobnosti, ampak tudi od moči vaše mreže. Začnite graditi odnose, ki temeljijo na zaupanju in spoštovanju, in bodite strateški v svojem pristopu k mreženju.

  • Tudi sami ste uspešni v podjetništvu, med drugim ste lastnik blagovne znamke Superbrands Slovenija. Kako vam je mreženje odprlo vrata do teh povezav?

Superbrands licenco sem pridobil po naključju, ko sem se udeležil dogodka v Zagrebu. Vse povezave, ki so pomembne za moje projekte, so plod odnosov, ki sem jih vzpostavil na podlagi medsebojnega spoštovanja in zaupanja. Vsak posel, ki ga sklenem, temelji na osebnih odnosih. Vse odločitve v podjetjih sprejamo določena oseba, moja naloga je, da imam z odločevalcem konkreten poslovni odnos. Danes prav zaradi projekta Superbrands imam dostop do večine ključnih odločevalcev v marketinškem svetu.

  • Ste tudi ekspert za B2B prodajo. Kakšni so trendi na tem področju?

B2B prodaja se vse bolj osredotoča na gradnjo globokih, smiselnih odnosov. V današnjem poslovnem svetu ni več dovolj, da imamo odličen izdelek ali storitev; moramo razumeti potrebe in izzive naših strank in graditi partnerstva, ki prinašajo dolgoročne koristi. Ključni trendi vključujejo personalizacijo, poudarek na rešitvah, digitalno transformacijo in trajnostno poslovanje.

  • Kmalu vas bomo lahko srečali na delavnici v Inkubatorju Savinjske regije. Kaj bo ta dogodek prinesel udeležencem in za koga je primeren?

Ta delavnica je za vse, ki želijo aktivno izboljšati svoje mreženjske veščine. Moj cilj je, da udeležencem predstavim mreženje na strateški in praktični ravni. Vsak udeleženec bo odnesel toliko, kolikor bo pripravljen sprejeti. Moja želja je, da vsak udeleženec postane najbolj proaktiven član svoje mreže, da razume pomen mreženja in se začne strateško mrežiti. Delavnica je primerna za vse, ki so na začetku svoje poslovne poti ali pa že izkušene podjetnike, ki želijo svoje mreženjske veščine dvigniti na višji nivo. Namenjena je tistim, ki se zavedajo, da je mreženje ključno za rast in razvoj njihovega poslovanja.

To je priložnost, da se udeleženci poglobijo v umetnost mreženja, spoznajo različne tehnike in pristope ter se naučijo, kako te spretnosti uporabiti za osebno in poslovno rast. Moj cilj je, da delavnica ne bo samo teoretična, ampak bodo udeleženci dobili praktična orodja in nasvete, ki jih lahko takoj uporabijo v svojem poslovnem okolju.

Če povzamem, delavnica v Inkubatorju Savinjske regije je priložnost za vsakogar, ki želi postati boljši v mreženju, razširiti svojo poslovno mrežo in odkriti nove priložnosti za rast in razvoj. Vabim vas, da se nam pridružite in skupaj odkrijemo, kako lahko mreženje spremeni vaš poslovni svet.

Pripravila: Iva Ana Virant