Umetna inteligenca (AI)- trenutna vroča tema

Umetna inteligenca doživlja trenutne velike razsežnosti, saj orodja kot so ChatGPT in Dall-e svetu kažejo kako močna in zmogljiva postaja.

Umetna inteligenca še zdaleč ni zgolj najnovejša viralna senzacija, ampak postaja tehnologija, ki jo lahko podjetje ali posameznik uporabi za spremembo v načinu dela ali opravljanju številnih vsakodnevnih dejavnosti.

Verjetno se je večina ljudi z izrazom umetna inteligenca prvič srečala v kakšni znanstveni fantastiki, kjer nas že leta zabavajo zgodbe o inteligentnih robotih. V resnici pa ko danes govorimo o umetni inteligenci – kratica (AI), običajno mislimo na tehnologijo bolj znano kot strojno učenje. Namesto simulacije vseh vidikov naravne inteligence, kot so roboti v filmih, se to preprosto nanaša na algoritme programske opreme, ki se lahko učijo – postajajo vedno boljši pri izvajanju specifične naloge, ko so izpostavljeni večji količini podatkov.

Strojno učenje poganja veliko število revolucionarnih orodij, ki so spremenila naš način življenja – od iskanja informacij na spletu z Googlom do nakupovanja na Amazonom, gledanja filmov na Netflixu ali naročanja prevoza z Uberjem. Zdaj nam najnovejša vrsta aplikacij AI ponuja možnost, da jo uporabimo za skoraj vsako nalogo, ki nam pade na pamet. Vsekakor pa je najbolj znan Chat GPT. Je storitev besedilnega orodja, ki lahko ustvari človeku podobne odgovore na zahteve uporabnikov.

Dall-E, program za pretvorbo besedila v sliko podjetja OpenAI, je pritegnil pozornost ljudi, ki jih je očarala njegova sposobnost ustvarjanja realističnih, pogosto absurdnih slik, ki se ujemajo z besedilnimi opisi ljudi.

Lumen5: Orodje za ustvarjanje videoposnetkov na podlagi umetne inteligence, ki vsakomur omogoča preprosto ustvarjanje izobraževalnih, tržnih ali poslovnih video vsebin s preprostim vmesnikom povleci in spusti.

Soundraw: Samodejni glasbeni generator – ustvarjajte lahko glasbo z umetno inteligenco brez plačila licenc tako, da preprosto sprejemate odločitve o zvrsti glasbe, ki jo želite ustvariti, inštrumentih, ki jih boste uporabljali, razpoloženju, ki ga želite ustvariti, in dolžini skladbe. Nato se udobno namestite in pustite, da umetna inteligenca sestavi edinstvene skladbe.

Looka: orodje, ki vam olajša grajenje blagovne znamke vašega podjetja z uporabo umetne inteligence za ustvarjanje edinstvenih in prepoznavnih logotipov, ki izražajo slog in sporočila vašega podjetja. S tem orodjem je preprosto začeti ustvarjati trženjsko gradivo po meri, tudi če nimate oblikovalskih veščin.

Lensa, aplikacija, ki temelji na odprtokodnem projektu umetne inteligence Stable Diffusion, je bila uporabljena za spreminjanje selfijev v slavne avtoportrete, ki jih je navdihnilo vse, od znanstvene fantastike do animejev.

Seveda se na trgu pojavlja vsak dan kakšno novo orodje, trenutno najbolj zanimivo je zagotovo ChatGPT ter Dall-e, katere bomo predstavili v nadaljevalnih prispevkih.

Pripravila: Iva Ana Virant

Datum objave: 27.3.2023