David Razboršek: spletna platforma t.i. E-bay za invalide

Najboljše poslovne ideje pogosto izhajajo iz zaznanih lastnih potreb po rešitvi konkretnega problema. Le nekaj posameznikov pa ima dovolj poguma, da jih tudi uresniči. David Razboršek, ki je kljub gibalni oviranosti vedno znova pripravljen na nove izzive, namerava s spletno platformo povezati invalide iz različnih držav sveta ter jim omogočiti nakup in prodajo rabljenih pripomočkov in opreme z namenom dviga kakovosti življenja. Ob podpori ekipe Inkubatorja Savinjske regije, ki s posebnimi programi namenja posebno pozornost ogroženim in ranljivim skupinam prebivalcev, tudi v smeri izvajanja podjetniških šol za invalide, se je letos prijavil na razpis Slovenskega podjetniškega sklada P2 z namenom uresničitve poslovne ideje.

Kako ste prišli do poslovne ideje?

Statistika kaže, da ima v Evropski uniji ena od sedmih oseb zdravstvene težave pri vsakodnevnih gibalnih aktivnostih. Tudi sam sem postal pred 11 leti gibalno oviran. Invalidne osebe, ki so ali gibalno ali  kako drugače ovirane, potrebujejo za aktivno ali pa vsaj nemoteno življenje številne pripomočke, ki imajo po večini precej visoko ceno. Nekatere pripomočke sicer (so)financira država, vendar gre največkrat za pripomočke, ki omogočajo le osnovno delovanje. Nakup ostalih (predvsem novih) pripomočkov pa predstavlja izjemno visok strošek, ki si ga večina ne more privoščiti.

V pogovorih ob druženju s prijatelji, predvsem pa na mednarodnih srečanjih invalidov sem zaznal velike razlike v finančnih zmožnostih nakupa pripomočkov za aktivno življenje. Odločil sem se, da bom ta problem poskušal rešiti ali vsaj oblažiti.

Na kratko razložite poslovno idejo!

Ustvariti nameravamo t.i. platformo E-bay za invalide. Naša poslovna ideja je, da s platformo povežemo trge rabljenih invalidskih izdelkov. Ta bo omogočala nakup in prodajo rabljene invalidske opreme. S spletno platformo bomo povezali invalide v najrazvitejših državah (Skandinavija, Nemčija, Velika Britanija, itd.) z manj razvitimi (balkanske države, vzhodna Evropa in kasneje države tretjega sveta) ter omogočili nakup in prodajo rabljenih pripomočkov, ki omogočajo večjo mobilnost, socialno vključenost in nenazadnje višjo raven kakovosti življenja. Primarno se bomo osredotočili na opremo in pripomočke za gibalno ovirane osebe, kasneje pa tudi na gluhe in naglušne ter slepe in slabovidne.

Zakaj ste se odločil za podjetniško pot?

Osebno mi je zelo pomembna svoboda. Hkrati pa sem imel vizijo v smeri dviga kakovosti življenja invalidov. Porodila se mi je poslovna ideja, nad katero sem bil sam takoj navdušen. Predstavil sem jo družini in prijateljem, od katerih sem prejel pozitivne povratne informacije, ter spodbudo in podporo k uresničitvi.

Kaj je najpomembneje prispevalo, da ste se dejansko odločili uresničiti idejo?

Zahvalil bi se rad celotni ekipi podjetniškega Inkubatorja Savinjske regije, da so me spodbudili in pokazali pot bolj nazorno, kako je mogoče iz poslovne ideje priti do poslovne priložnosti. Inkubator predstavlja odlično motivacijsko okolje in bazo znanja. Preko podjetniške šole, ki jo je podjetniški Inkubator v lanskem letu za invalide, sta tako tako nastali dve zelo zanimivi podjetniški ideji, ki sta sedaj v fazi uresničevanja. Z njihovo pomočjo in podporo smo se prijavili tudi na razpis Slovenskega podjetniškega sklada P2, ki spodbuja zagon inovativnih idej.

Verjamem, da bodo dobri vzori in dostop do znanja ekipe Inkubatorja Savinjske regije vlekli in spodbudili tudi ostale invalide, da poiščejo priložnost v podjetništvu in uresničijo svoje poslanstvo.

Imate kakšne vzornike v podjetništvu? Na katero osebo najprej pomislite, ko razmišljate o uspešnih podjetniških zgodbah?

Vzornikov imam kar nekaj. V svetovnem merilu mi prvi pade na misel Richard Branson, ki vsako stvar poenostavi, spravi v atraktivno obliko, pri tem pa ima vedno na prvem mestu razumevanje razmišljanja kupca in ustvarjanje vrednosti zanj. Tudi v Sloveniji imamo številne uspešne podjetnike, katerih filozofija razmišljanja mi je blizu.

Kako oz. kje najdete energijo in motivacijo, ki vas žene naprej?

Tri stvari. Prva je želja po napredku, ki me spodbuja, da se vedno znova učim in iščem nove priložnosti. Druga stvar je odlična ekipa, ki je ključnega pomena. Tretja pa je šport, zlasti ročno kolesarjenje in meditacija, ki mi omogočata, da se sprostim, uredim misli in se napolnim s pozitivno energijo.

Katere je tvoja ključna lastnost, ki te bo vodila do uspeha?

To je moja dinamičnost. Namreč, dejstvo je, da nimam rad statičnega okolja. Vedno iščem priložnosti za rast tako osebno kot poslovno. Po svetu hodim z odprto glavo do novih idej. Sem timski človek. Zavedam se, da so pri uresničevanju novega podviga pomembni zares vsi člani ekipe, še zlasti partnerka Anja. Z znanjem, odprtostjo in energijo verjamem, da lahko izpeljemo še tako zahtevne naloge.